Teatrul EXCELSIOR, cel mai bun prieten al familiei tale

0
560

Dragi copii,dragi părinţi,dragi prieteni ai copiilor,

Ne bucurăm să ne întâlnim în acest spaţiu virtual dedicat copilăriei, unde profesionişti din toate domeniile pun în cea mai frumoasă lumină „actorul principal” al tuturor preocupărilor noastre: copilul. Pentru că, nu-i așa, copilul este centrul tuturor lucrurilor, de vreme ce „mini-oamenii” poartă în sine un infinit de posibilități în a fi buni în orice domeniu. Pentru copii și pentru adolescenți existăm noi, Teatrul Excelsior!

La început, Teatrul EXCELSIOR a fost un vis. Visul maestrului Ion Lucian (despre care părinții sau bunicii voștri vă pot povesti, suntem siguri). Maestrul și-a dorit un Teatru care să transforme în spectacole cele mai frumoase povești ale copilăriei. Astfel, Teatrul EXCELSIOR a fost înființat la 1 aprilie (nu, nu e glumă!) 1990. Da, acum mai bine de 31 de ani. Dar, deși pare un fel de secol pentru voi, copii, să știți că pentru adulți înseamnă puțin timp. Adică, suntem un teatru tânăr.

După şase ani de activitate itinerantă, trupa Teatrului Excelsior, completată ulterior cu tineri actori, și-a deschis stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic amenajat în strada Academiei 28. Adică aici unde suntem și astăzi și de unde îți lanspm invitația să vii să ne cunoști.

Suntem o instituție publică de spectacole – iar acest lucru înseamnă că, mai ales dacă ești din București, îți aparținem așa cum le aparținem tuturor iubitorilor de cultură. Suntem pentru toți, nu doar ai unui om. Dezvoltăm programe și proiecte cultural-artistice pentru copii și adolescenți, misiunea noastră principală fiind aceea de valorificare a actului de cultură ca motor de formare și educare artistică a tinerei generații.

Ca să existăm, are grijă de noi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Aaa, ceva important: Teatrul EXCELSIOR este singurul teatru care, prin statut, se adresează şi adolescenţilor, venind astfel în întâmpinarea spectatorilor cu o ofertă culturală special adaptată nevoilor și preferințelor publicului tânăr.

(De aici încolo, roagă un adult să citească, împreună cu tine. E foarte posibil ca, astfel, să îl convingi să te ajute să te împrietenești mai repede cu noi!)

Cele două direcții principale de acțiune pe care le implementăm sunt EXCELSIOR CULTURAL şi EXCELSIOR EDUCAŢIONAL. Acestora li se alătură alte trei misiuni complementare, definite distinct: EXCELSIOR SOCIAL, EXCELSIOR ÎN SPRIJINUL FAMILIEI şi EXCELSIOR INTERNAŢIONAL.Teatrul are o trupă stabilă de actori angajați, dar lucrăm şi cu artişti colaboratori, mai ales din rândul tinerilor creatori care își revendică, pe merit, dreptul la afirmare.

Avem 38 de titluri importante din dramaturgia românească şi internațională pentru copii și adolescenți: Vrăjitorul din Oz,, Cenușăreasa, Bambi, Prâslea cel voinic și merele de aur, Cei trei purceluși, Degeţica, Familia Addams, Împăratul muștelor, Turandot, Minunata lume nouă, Fluturii sunt liberi, The History Boys, Visul unei nopți de vară, O noapte furtunoasă, Arlecchino și pierdutele iubiri etc.

Spectacolele sunt jucate pe scenele instituției, la Sala „Ion Lucian” și Sala Studio, cu o medie de 40 de reprezentații pe lună, în matinee și spectacole de seară. Teatrul EXCELSIOR a participat, în ultimii ani, la invitația unor selecționeri reputați, la importante festivaluri naționale și internaționale de teatru.

Spectacolul-eveniment „VLAICU VODĂ” de Alexandru Davila, prezentat cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, în vara anului 2018 (8-10 iunie/21-26 august), în Piața Constituției, a reprezentat un demers cultural fără precedent în spațiul românesc.

În noiembrie 2018, reprezentanții Guinness World Records au omologat recordul stabilit de Teatrul EXCELSIOR: cea mai mare gradenă rotativă din lume folosită într-un spectacol. Astfel, Teatrul EXCELSIOR este, până în prezent, primul și singurul teatru din România care stabilește un record absolut, la nivel mondial!

Uite ce mai facem:

Concursul de dramaturgie pentru adolescenţi NEW DRAMA, prin care adolescenţii sunt încurajaţi să îşi dezvolte imaginaţia prin însuşirea tehnicilor de scriere dramatică;

Festivalul „EXCELSIOR TEEN-FEST”, un festival de teatru profesionist adresat adolescenţilor, cu spectacole pe teme de interes, specifice vârstei lor, dar care le oferă şi posibilitatea de exprimare în atelierele de vocaţie artistică organizate;  în anul 2016, festivalul a fost recompensat cu Premiul de Excelență oferit de Institutul European Român, fiind perceput ca unul din cele mai importante evenimente ce stimulează creativitatea segmentului tânăr al populației;

„Relief.” – laborator de teatru tânăr, în care trupe de teatru de liceeni îşi prezintă propria producţie, dar participă şi la un laborator experimental de teatru, sub coordonarea unor regizori și muzicieni reputați, în care le sunt dezvoltate aptitudinile artistice;

„Vacanţa de vară cu EXCELSIOR”, festival ce cuprinde o serie de evenimente desfăşurate în aer liber (reprezentaţii de teatru, momente de dans, numere de magie, proiecţii de film), dedicate copiilor, tinerilor şi familiilor acestora;

Festivalul de datini şi obiceiuri „Moş Crăciun vine la EXCELSIOR”, prin care se urmăreşte perpetuarea şi în mediul urban a tradiţiilor legate de sărbătorile de iarnă;

„Şi noi vedem teatru!”, un program prin care dedicăm periodic un spectacol din repertoriul copiilor şi tinerilor cu deficienţe de vedere și/sau auz, adaptându-l orizontului de receptare specific lor.

Dacă te-am convins, te așteptăm cu like-uri pe pagina noastră de Facebook, și cu inimioare, pe Instagram!

Pe data viitoare!

Teatrul vostru, EXCELSIOR