Interviu Ariana Sitaru

O mică balerină plutind pe marile scene...

0
312

O mică balerină plutind pe marile scene…

 

Bună, Ariana! Îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră!

 

  1. Cum a început povestea vieții tale de balerină?

 

Când eram mică și aveam doar 4 ani, făceam balet la grădiniță! Pot spune că am acolo ,,am făcut cunoștință”. Într-o zi, am venit supărată de la grădiniță deoarece profesoara de balet ne-a anunțat că este însărcinată și nu vom mai putea continua. Am început să plâng în brațele mamei mele care la momentul acela stătea de vorbă cu doamna Beatrice Rancea ( deoarece mama mea lucrează în televiziune și erau împreună la filmări), care văzându-mă tristă, mi-a sugerat să merg la Studioul de balet al Operei Naționale București. Încă din prima clipă am fost atrasă de această clădire impunătoare, dar mai ales de doamna profesoară Magda Rovinescu! Și de atunci…am continuat pe acest drum!

  1. Cum reușești să îți împarți viața ta de copil cu cea de balerină care implică antrenamente serioase și deloc ușoare?

 

Nu este deloc ușor să îmbini copilăria cu viața de balerină dar încerc mereu să găsesc un echilibru.

În ultimul timp am repetiții de luni până sâmbăta, 4-5 ore zilnic! Balet, dans contemporan, gimnastică, dans de caracter, jazz…toate acestea pentru a putea avea o evoluție din ce în ce mai bună!

În timpul pandemiei, am avut oportunitatea de a participa la workshopuri atât cu profesori din țară cât și din afara țării! În cadrul acestor workshopuri, dansam și 8 ore zilnic, încontinuu!

Mai am și scoală pe lângă toate acestea deci timpul liber este din ce în ce mai puțin!

 

  1. Ce alte pasiuni ai în afară de balet?

 

În afară de balet care a devenit un mod de viață, îmi place și modellingul. Am defilat la câteva prezentări de modă, ba chiar am defilat și pentru celebrul designer Catalin Botezatu!

De curând am jucat într-un film pentru copiii care urmează să apară anul acesta și sunt tare nerăbdătoare!

Îmi mai plac și limbile străine! Sunt elevă a liceului german Goethe și iubesc limba germană, dar îmi place mult și limba japoneză pe care o studiez de când aveam 5 ani. Engleza este inclusă…îmi este atât de necesară pentru a putea conversa cu toți dansatorii din întreaga lume, atunci când merg în turnee, gale, festivaluri…

Și bineînțeles, iubesc călătoriile! Am avut șansa de a merge până acum în: New York de 2 ori, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Bahamas, Thailanda, Canada, Japonia, Grecia, Italia, Portugalia, Dubai….

  1. Care este frecvența antrenamentelor tale și cât durează unul? Este adevărat că sunt foarte epuizante?

 

La antrenamente merg de luni până sâmbăta, uneori chiar și duminica…

Durata antrenamentelor este mereu alta, depinde de fiecare zi. Uneori am 3 ore, altă dată am și 5-6-7 ore pe zi! Da, antrenamentele sunt destul de obositoare dar dacă vrei să ajungi unde ți-ai propus, trebuie să munceșți mult! Sunt cursuri la care de multe ori intrăm accidentate însă asta face parte din viața unui dansator….

 

 

  1. Când ți-ai dat seama că poți face performanță din balet și cât de costisitor este acest sport practicat la nivel de performanță?

 

Am dansat pe celebrul Broadway, la sediul ONU din NY, la o gală importantă din Japonia unde au participat balerini de la cele mai importante Opere din lume dar și în Canada unde a fost o gală aniversară Vaganova cu balerini consacrați din Rusia! Scena, oamenii care ne aplaudau mereu, balerinii celebrii cu care am intrat în contact, costumele superbe și emoțiile pe care le-am trăit de fiecare dată când eram pe scenă, m-au făcut să-mi dau seama că locul meu, este acolo! Toate acestea m-au făcut să vreau să fac balet de performanță!

Că orice alt sport și baletul este destul de costisitor! Costumele, poantele, accesoriile costă mult! Turneele pe care le-am făcut până să vină pandemia au fost și ele destul de costisitoare ( bilete de avion, cazare, transport…)

Workshopurile și abonamentele pentru cursuri alături de concursurile naționale și internaționale întregesc și ele lista costurilor unei balerine!

 

  1. Ai doar 10 ani și ești balerină la Opera Națională București, lucru pentru care meriți toată admirația. Ce alte satisfacții ți-a adus baletul de-a lungul anilor?

 

Da! Am 10 ani și sunt balerină la Studioul de balet al Operei Naționale. Sunt mândră de asta! Datorită baletului am călătorit destul de mult și am cunoscut destul de mulți oameni drăguți și importanți.

Tot datorită lui am apărut la foarte multe emisiuni din Romania.

Am fost la concursuri naționale și internaționale, la gale, la festivaluri, baluri ale jurnaliștilor, Ambasade, Institute Culturale, festivaluri de modă, diverse evenimente culturale, emisiuni TV… toate datorită acestei pasiuni!

 

  1. Dacă nu ai fi descoperit baletul, te invit să îți imaginezi ce altceva crezi că ți s-ar fi potrivit.

 

Sunt convinsă că aș fi fost un model de succes, sau o actriță de comedie. Ador comediile și piesele de teatru amuzante. Ele aduc zâmbete atât pe fețele celor mici, dar și pe cele ale părinților, iar eu ador să văd oamenii râzând!

  1. Care sunt muzele tale din balet? Dar din viața de zi cu zi?

Modelele mele din lumea baletului sunt: Svetlana Zakharova, Natalia Osipova și Marianela Nunez și din viață de zi cu zi, muza mea este chiar mama! Ea este o persoană puternică, ambițioasă, foarte hotărâtă, o persoană pentru care nu există cuvântul ,,nu se poate”!

 

  1. Pe ce scenă visezi să ajungi să dansezi? Care este idealul tău?

 

Visez să ajung să dansez pe scena Operei din Berlin și cred că mi-ar fi ușor chiar să trăiesc acolo, plăcându-mi foarte mult limba și cultura germană, dar și pe scena faimoasei Opere din Londra, Covent Garden. Idealul meu ar fi să ajung balerină la o Opera celebră din lume.

 

  1. Un gând bun pentru toți copiii care doresc să practice sau deja fac balet și împărtășesc același vis cu tine?

 

În primul rând aș vrea să-i mulțumesc doamnei Magda Rovinescu, coregraful meu, deoarece mi-a oferit șansa de a face balet și mi-a sădit dragostea pentru aceasta artă.

În al doilea rand vreau să le transmit tuturor copiilor că nimic nu este prea greu atâta timp cât iți place ceea ce faci!

Baletul te disciplinează, îți oferă o anumită postură și eleganță! Eu una, mă hrănesc cu aplauzele publicului. Daca vreți și voi asta pentru voi, Opera este locul ideal pentru micile viitoare balerine.

 

Ariana Sitaru – balerină Studioul de balet al Operei Naționale București