Chiar dacă au dinți de lapte, chiar dacă se află în schimbare de dentiție, nu neglijați nicio secundă vizitele la stomatolog ale copilului, un simplu control de rutină îl poate scăpa de probleme serioase mai târziu. Aceste vizite regulate îl educă să se investigheze la timp, altfel încât, făcându-i o educație sanitară de mic, el devine un adult disciplinat, căruia îi pasă de sănătate, o prețuieste, are grijă de ea.
Știați de exemplu că există o procedură care îl poate scăpa pe cel mic de problema cariilor toată viața și pe părinți de stresul cauzat de durerile de dinți ale piticului?
În calitate de părinți, ați trecut cu toții prin situația în care copilul nu dorește să meargă la clinica stomatologică, refuzând să stea pe scaun pentru efectuarea tratamentului. Deși teama de stomatolog nu se moșteneste genetic, e ceva ce îi sperie pe copii atunci când aud că trebuie să meargă la medic. De aeea, nu vă recomandăm să îi amenințați nicodată, nici măcar în glumă, cu remarci de genul „Dacă nu faci aia, te duc la doctor”. O simplă glumă, banală aparent, vă poate face viața grea mai târziu. Am stat de vorbă cu Dr. Itzhak Eidelman cel care a fondat clinica stomatologică Dr. Eidelman în urmă cu peste treizeci de ani și este directorul medical al clinicii. În activitatea sa de zi cu zi, efectuează implanturi dentare, tratamente chirurgicale, tratamente complexe de reconstrucție și estetică dentară.
De-a lungul carierei sale, Dr. Eidelman și-a dedicat timpul studiului și extinderii orizonturilor sale profesionale pentru a le oferi pacienților săi cele mai bune servicii stomatologice. Până în prezent, a urmat zeci de cursuri și cele mai bune programe de pregătire profesională în domeniul medicinei dentare.
Dr. Eidelman este membru al Federației Europene de Stomatologie și al Organizațiilor de Transplant Dentar din Israel (IAOI – Asociația Transplanturilor din Israel) și la nivel internațional (ICOI – Congresul Internațional al Transplanturilor Dentare). În plus, acesta este membru al Asociației Americane de Estetică Dentară, fiind astfel calificat din punct de vedere profesional pentru realizarea procedurilor de estetică dentară
E o problemă delicată cea a micuților care vin la medic. Cum reusiți să le învingeți teama?
La Dr. Clinica Eidelman, punem un accent deosebit pe furnizarea unei experiențe de tratament diferite și plăcute pentru copii. Abordarea noastră unică de tratament și tehnologia facilitează copiilor posibilitatea efectuării tratamentelor dentare fără teamă. În urma intervențiilor dentare, copiii zâmbesc și pleacă relaxați.
În clinica noastră, pedodonția (stomatologia pediatrică) este realizată de către un medic cu o abordare unică, dedicat copiilor. Îngrijirea dentară a copiilor presupune efectuarea tratamentelor de întreținere, care pot fi realizate într-un mod plăcut și ușor.
În plus, avem posibilitatea de a efectua toate tratamentele dentare pentru copii sub sedare ușoară sau sub influența “funny gas” prin inhalosedare, sub licența Ministerului Sănătății. Tratamentul cu inhalosedare ajută copilul să se relaxeze, să fie mai calm, să coopereze mai ușor și să nu simtă durere sau disconfort.
Ce înseamnă, mai pe înțelesul tuturor, sigilarea dentară?
Sigilarea dentară este un tratament care acoperă suprafața ocluzală a dintelui cu un strat subțire de material dentar, estetic în culoarea dorită. Sigilarea dentară presupune o pregătire minimă a dintelui, fără a-l deteriora. Materialul dentar – sigilantul – se aplică într-un strat foarte subțire și se fixează pe exteriorul dintelui, dând un aspect uniform și estetic dinților.
Sigilantul va acționa ca o barieră împotriva agenților patogeni care duc la formarea plăcii bacteriene și a cariilor dentare.
Există 2 tipuri de sigilări dentare:
Metoda directă: Sigilarea se realizează în clinică folosind un material dentar, similar cu ceea ce știm în reconstrucția dinților, cunoscută sub numele de „plombă albă”.
Avantaje: Se poate face într-o singură ședință astfel, nu va fi o operațiune foarte costisitoare.
Dezavantaje: Durata de viață a acestei sigilări este limitată, iar materialul tinde să-și schimbe culoarea în timp, deci necesită refacerea acestui tratament.
Metoda indirectă: Sigilantul se realizează într-un laborator, folosindu-se porțelan, cunoscut și sub numele de laminat. Medicul dentist aplică pe suprafața dintelui un strat fin de porțelan, în funcție de dimensiunea naturală a dintelui.
Avantaje: Din punct de vedere estetic, rezultatele sunt impresionante, se poate obține o nuanță foarte apropiată de cea a dinților naturali. Această procedură este durabilă, poate rezista mulți ani de zile. Materialul sigilant este atât de puternic încât sigilarea devine parte integrantă a dintelui – acesta este mai puternic decât smalțul natural al dinților și mai rezistent la eroziune și pătare.
Dezavantaje: Problematica principală constă în riscul fisurării materialului sigilant, astfel încât este necesară o atenție și o îngrijire mai sporită.
Când e bine să sigilăm dinții copiilor?
În cele mai multe cazuri, sigilarea dentară se realizează după apariția primilor dinți permanenți, adică între 5 și 7 ani, dar și în cazul ,,molarilor de 12 ani”, între vârsta de 11 și 14 ani. În cazul în care medicul stomatolog observă că și copiii mai mari de 14 ani sunt predispuși la apariția cariilor dentare, atunci acesta poate recomanda sigilarea dentară.
Procedura este dureroasă?
Nu este deloc dureros. Toată operatiunea presupune maxim 30 minute, iar dacă cel mic cooperează cu medicul pedodont, poate dura și mai puțin.
Care este deviza pe care vă ghidați în meseria dumnevoastră?
“Având în vedere că mă preocup zilnic de sănătatea și estetica dinților, sunt conștient cât este de important și de sensibil acest subiect în ceea ce îi privește pe pacienți, cât și de preocupările firești ale acestora înainte de tratamentul stomatologic”, spune Dr. Itzhak Eidelman, directorul medical al clinicii.
„Acesta este motivul pentru care pun mereu accent pe importanța abordării fiecărui caz în parte, îmi dedic personal atenția, atât eu cât și echipa mea, asupra fiecărui pacient cu transparență deplină și preocupare constantă pentru sănătatea sa. Pacienții mei sunt o mare familie pentru mine și acesta este motivul conexiunii noastre puternice pe întreg parcursul procesului cât și după finalizarea acestuia.”
Clinica Eidelman