Sfaturi pentru copii

0
336

Drag copil,

 

  • Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţii, căci este foarte probabil să nu aibă chiar cele mai  bune intenţii;

 

  • Nu spune niciodată parolele tale de la diferitele conturi create online altor persoane în afară de părinții tăi; dacă vei comunica aceste parole prietenilor sau altor persoane indiferent de motivul pe care îl au pentru a îți cere parola, nu vei putea ști niciodată ce vor face într-adevăr cu accesul la contul tău. Mai devreme sau mai târziu conturile îți vor putea fi folosite pentru realizarea unor activități interzise prin lege sau nepotrivite vârstei voastre.

 

  • Dacă vrei să te întâlneşti în mod real cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii pentru a te însoţi, preferabil într-un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur! Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima unor întâmplări deloc fericite. Părinții tăi, cu experiența de viață pe care o dețin au dobândit și o intuiție foarte bună în care trebuie să te încrezi. De altfel este foarte indicat să nu folosești niciodată telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe Internet decât dacă te-ai consultat înainte cu părinții tăi.

 

  • Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta. Aceste amintiri sunt personale, iar lucrurile personale au mai multă valoare atunci când rămân păstrate doar în familie. Astfel de poze nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;

 

  • Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele nefiind verificate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată; alege cu grijă articolele și informațiile în care te încrezi, iar atunci când ai dubii nu uita că poți verifica întotdeauna o informație din mai multe surse; foarte important este ca sursele acestea să fie de încredere: enciclopedii, atlase, culegeri, manuale, studii, uneori chiar și cunoștințele părinților în domeniul respectiv.

 

  • Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi din lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici, să îi raportezi și/sau să îi blochezi! Dacă cineva nu are nimic bun de spus, nu îți irosi energia!

Cere ajutor în orice situaţie persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

 

Spor la fapte bune!

 

Cu drag,

Polițistul Prietenos

Recomandări pentru părinți

Dragi părinți,

 

Este recomandat ca un copil să descopere internetul împreună și alături de îndrumarea dumneavoastră. Astfel veți putea să îi creați o rutină online sigură, distractivă, dar și educativă. De altfel și învățătorul/educatorul le poate propune copiilor accesarea unor site-uri sigure și adecvate vârstei lor.

 

Copiii trebuie să știe că nu toate informațiile care circulă pe internet sunt credibile. Câteodată textele sunt create de către persoane care au doar cunoștințe de bază pe o anumită temă, de aceea este bine ca întotdeauna să verificați împreună cu ei informațiile de pe internet și să le comparați cu cele din manuale și enciclopedii.

 

NU recomandăm copiilor ca la vârste atât de fragede să utilizeze reţele de socializare. Însă dacă sunteți de acord cu o astfel de activitate, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

 

  • Copiii să fie foarte atenți atunci când își fac noi prieteni pe internet! Aceștia trebuie învățați să nu aibă încredere în persoanele cunoscute în acest mod și nici în tot ceea ce li se spune în aceste conversații.

Este posibil ca fetița de 13 ani pe nume Ana, să fie în realitate un bărbat de 40 de ani sau orice altă persoană, deoarece este foarte ușor să ne ascundem în spatele unei identități virtuale.

  • Fixarea unei întâlniri cu o persoană cunoscută prin intermediul internetului poate fi periculoasă!

Copiii trebuie educați riguros, în sensul că dacă cineva îi propune o asemenea întâlnire, copilul vă va înștiința de îndată. În cazul în care sunteți de acord, întâlnirea ar trebui fixată într-un loc public, iar copilul va fi însoțit de unul dintre părinți sau de o persoană adultă cunoscută familiei și de încredere.

  • Copilul nu trebuie să transmită nimănui datele personale, fără acordul părinților!

Acolo unde se poate, trebuie utilizat un nick-name (pseudonim). Dacă pagina cere introducerea numelui și a prenumelui, copiii trebuie să vă informeze în legătură cu aceasta.

Datele pe care este recomandat să nu le transmită sunt: numele și prenumele, numele și prenumele părinţilor şi rudelor, adresa, numărul de telefon, denumirea și adresa școlii pe care o frecventează, fotografii.

De asemenea, pe internet nu trebuie menționat nimic despre viața personală, despre propriile probleme, starea materială a părinților etc. Aceste informații pot fi utilizate cu rele intenții.

  • În cazul în care copilul ajunge pe site-uri destinate adulților sau dacă primește de la cineva mesaje supărătoare, indecente, neplăcute, trebuie să vă informeze numaidecât.

Vă recomandăm să fiți cât mai înțelegători cu copiii în cazul în care aceștia intră din greșeală/ajung pe o pagină neadecvată.

Copiilor trebuie să li se explice cu calm latura dăunătoare a acestor conținuturi pentru a avea liniștea și relaxarea că întotdeauna vă poate povesti ce l-a neliniștit, supărat sau speriat în rețelele de socializare, în online, dar și în viața de zi cu zi!

 

Spor la fapte bune!

Cu drag,

Polițistul Prietenos