Produsele de machiaj și copilăria! by Mirela Vescan

0
586

        Copiii vor să fie ca noi, motiv pentru care ne imită ritualurile de frumusețe iar noi vrem să fim ca ei motiv pentru care ne îngrijim constant pielea.

            Copiii sunt curioși în general și fascinați de machiaj în special. De aici până la a explora trusa de farduri a mamei mai trebuie făcut doar un pas, spre amuzamentul celor din jur. Pe rețelele de socializare sunt postate diferite situații în care vedem copiii fardați care generează foarte multe aprecieri.

            Lucrurile ar trebui ținute sub control pentru ca o joacă să nu se transforme în ceva serios. Pielea copiilor este sensibilă și foarte frumoasă, noțiunea de „bebe skin” este aspirațională. În perioada adolescenței se configurează tipul de ten al viitorului adult dar în copilărie i se formează matricea. După aceea tipul de ten nu se mai schimbă dar să ținem minte un lucru important: orice tip de ten poate arăta superb dacă primește o îngrijire atentă.

            În copilărie au nevoie doar de o igienă corectă a pielii iar când se apropie adolescența este nevoie de mai multă atenție pentru a preveni acneea și alte tipuri de afecțiuni, cele mai frecvente sunt dermatita seboreică și atopică.  Toate acestea evident, exclud fardurile. Se pune accent pe igienizarea tenului dimineața și seara și se folosesc serum-uri lejere dar eficiente.

            Copiii au totuși nevoie de răspunsuri, nu le rezolvăm curiozitatea cu „nu e voie”, „nu este pentru tine”, „așteaptă să te faci mare”, etc.

            Trebuie luat și analizat fiecare tip de fard în parte, explicăm exact la ce este bun fiecare produs, putem face chiar și o simulare pe un face-chart sau o păpușă.

            În magazinele de tot felul, virtuale sau nu găsim o ofertă mai mult decât generoasă de produse cosmetice decorative. În momentul în care un copil vede toate acestea trebuie să știe despre ce este vorba, să aibă educația la zi.

            Copiii se fardează pentru film și pentru alte tipuri de spectacol, se folosesc produse speciale, dozate corect. Copiilor le place foarte mult să fie fardați pentru petreceri, sunt de acord cu asta, este distracție mare cu mari eroi, zâne sclipitoare sau animăluțe drăgălașe. Nu este nimic rău aici dacă fardurile folosite sunt special create pentru pielea copiilor și se încadrează în termenii de garanție

            Acum ceva ani erau foarte „la modă” petrecerile pentru fetițe în care ele erau fardate, coafate, pensate și așa mai departe. Unii au criticat fenomenul alții și-au trimis fetițele la petreceri și chiar s-au lăudat cu asta.

            Trebuie să le explicăm celor mici că fardurile nu sunt jucării, nu trebuie stricate, nu se aplică pe față și în același timp îi familiarizăm și pentru moment le îndreptăm atenția spre alte activități.

 Greșeli pe care le fac cei mici cu fardurile:

•           Se dau cu ruj pe buze și pe toată fața!   Rujurile  rezistente se vor îndepărta greu iar cele care oferă volum vor irita.

•           Mănâncă rujul!  Ceea ce nu ne dorim.

•           Mascara pentru gene!  Ajunge cel mai frecvent în ochi…asta irită.

•           Se dorește baie de „sclipici” sau „praf de zâne”!  E ok doar că fardurile nu trebuiesc inhalate și nu trebuie să ajungă în ochi.

•           Aplică ojă pe unghii.  Mai bine nu. Există lacuri colorate pentru unghii, lejere, fabricate special pentru copii.

Sfaturi pentru părinți:

•           Răspundeți întrebărilor legate de farduri.

•           Nu lăsăți fardurile la îndemâna copiilor.

•           Penseta, lama, forfecuțele și pilele pentru unghii, trebuie ascunse.

•           Familiarizații cu standurile de produse de îngrijire, va veni o zi în care vă vor mulțumi.

Mirela Vescan – make-up artist și formator!