Dragă copil,
În aceste zile, internetul este un mod de a petrece timpul liber, de a interacționa cu prietenii sau de a afla lucruri noi, ba chiar te poate ajuta să-ți rezolvi temele. Dar tu știi și pericolele care se ascund în spatele ecranului laptopului tău?
Un studiu realizat de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române arată că rețelele de socializare ocupă un loc primordial în petrecerea timpului liber.
Da, este cool să ai cont pe Facebook, Instagram, Tik-Tok, You-Tube dar în același timp este și o responsabilitate pe care ți-o asumi, pentru că dacă nu ești atent, poți deveni foarte ușor victimă a unor infracțiuni cum ar fi: furtul datelor personale, diferite forme de șantaj, abuzuri sexuale, trafic de persoane sau poți încălca legea fără să știi, cum ar fi: complicitate la diferite infracțiuni informatice, distribuirea de materiale interzise etc.
Așa că, pentru a fi în siguranță , Polițistul Prietenos te sfătuiește:
- Înainte de a crea un cont pe rețelele de socializare, informează-te care sunt termenii și condițiile și cum poți avea un cont sigur.
- Nu divulga parola conturilor tale personale nimănui, iar atunci când ai motive să crezi că ea a fost aflată de cineva, inlocuiește-o imediat.
- Nu da accept persoanelor pe care nu le cunoști în realitate. În spatele unei fotografii de profil se poate afla oricine.
- Nu posta public fotografii sau materiale filmate în care apari tu, familia ta, prietenii tăi în diverse ipostaze. Doar cei care apar în imagini trebuie să le vadă.
- Nu permite altor persoane să dea share postărilor tale personale, dar nici tu nu da share postărilor în care apar persoane pe care nu le cunoști.
- Dacă te simți în pericol pe internet, anunță părinții sau un adult în care ai încredere și apelează la autorități.
Cere ajutor în orice situaţie persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
Spor la fapte bune!
Cu drag,
Polițistul Prietenos
Dragi părinți,
Siguranța copiilor voștri este prioritatea voastră. Poate că vă bucurați că cel mic este în casă, alături de voi, și se joacă pe laptop sau citește, caută informații și îl știți în siguranță.
Trebuie să știți că victimizarea minorilor prin atacuri cibernetice vizează de obicei obținerea unor date cu caracter personal, a accesului la sistemele informatice pe care aceștia le utilizează, pentru ca ulterior, infractorii să poată dobândi foloase materiale.
Ești un părinte responsabil și poate ai instalat controlul parental, astfel încât cel mic să nu acceseze anumite site-uri. Cu toate acestea, un studiu realizat de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române arată că mulți dintre cei mici știu să-și dezinstaleze acest control parental și, de asemenea, să șteargă istoricul căutărilor.
Soluțiile pe care ți le propune Polițistul Prietenos sunt:
- Discută cu cel mic despre pericolele care sunt în lumea virtuală.
- Citește cu atenție termenii și condițiile platformelor on-line unde copilul tău vrea să-și creeze cont. Peste o treime dintre copiii intervievați au început să utilizeze internetul de la vârste foarte mici, când aveau mai puțin de 7 ani.
- Nu-i permite să posteze material foto/video pe care tu nu le vezi înainte.
- Nu-ți expune copilul pe rețelele de socializare. Cei care gestionează dosarele legate de infracțiuni informatice în care pot fi regăsiți minori au constatat că cele mai frecvente cazuri sunt cele de pornografie infantilă sau atacuri cibernetice (spargere a unor conturi/ acces ilegal la sisteme informatice).
- Nu permite altor persoane să dea share postărilor tale personale, dar nici tu nu da share postărilor în care apar persoane pe care nu le cunoști.
- Anunță autoritățile dacă că tu sau familia ta sunteți victimele unei infracțiuni pe rețelele de socializare.
Spor la fapte bune!
Cu drag,
Polițistul Prietenos