Stăm la povești cu un tânăr savant!

Interviu Marco Rahme

0
188

Bună, Marco!

Au trecut trei ani de la momentul în care ai impresionat o întreagă țară cu abilitățile tale intelectuale. Sunt tare curioasă să aflu ce s-a mai întâmplat în acești ani, dar mai întâi de toate propun să ne reamintim cum ai descoperit pasiunea de a face calcule mentale matematice.

Așadar, cine te-a îndrumat sau cum ai realizat că ești atras de o astfel de activitate la o vârstă încă foarte fragedă?

La vârsta de 6 ani mama a decis să mă învețe tabla înmulțirii și spre surprinderea ei am reușit să o memorez în mai puțin de 10 minute. Atunci a decis să mă înscrie într-un program, ”UCMAS” (Universal Concept of Mental Arithmetic Systemprogram) care oferă oportunitatea copiilor să își accelereze abilitățile mentale.

Ai câștigat multe premii pentru performanțele tale. Povestește-mi un pic despre fiecare premiu obținut și ce au însemnat pentru tine.

Am studiat calculele mentale timp de 5 ani și în fiecare an am participat la competiții naționale, în Liban și internaționale, unde am câștigat mai multe medalii, dar cel mai important premiu de până acum  mi-a fost acordat de Ministrul afacerilor externe al Libanului în 2018.

Pe lângă calculele mentale știu că ești atras și de muzică, studiezi saxofonul. Ce alte activități te pasionează și cum îți dedici timpul liber pe care îl ai?

La vârsta de 6 ani am început sa studiez pianul, iar la 9 ani am dat examen la Conservatorul Național Libanez, unde în prezent studiez saxofonul. La fel ca alți copii de vârsta mea sunt pasionat de jocurile electronice și în timpul liber mă joc pe calculator și pe PS4.

Cu ce te ocupi acum? S-au schimbat interesele tale în acești 3 ani? Dacă da, cum?

În momentul de față pasiunile mele sunt neschimbate: matematica și muzica! Îmi place să ascult Jazz, și îmi plac limbile străine. Vorbesc 4 limbi la perfecție: Română, Arabă, Engleză și Franceză.

Care este visul tău cel mai mare?

Visul meu este să ajung să studiez la Oxford.

În martie se împlinește 1 an de când școala și viața au căpătat alte sensuri. Cum ai întâmpinat toate aceste schimbări și cum te-au afectat?

La început a fost ciudat sa învăț online dar m-am obișnuit și chiar a început să îmi placă. Singurul lucru care îmi lipsește sunt colegii de școală și ieșirile cu prietenii în condiții normale.

Un sfat pentru copiii pasionați de orice domeniu care în această perioadă se simt descurajați sau prea puțin susținuți în drumul lor către performanță.

Sfatul meu este sa nu renunțe niciodată, indiferent de circumstanțe și să își urmeze visul!!! 😊